Hoe u een kleermaker vindt die aan uw behoeften voldoet

Lezers, we weten dat jullie houden van kwaliteitskleding die is gemaakt om lang te kunnen dragen. Maar wat gebeurt er als die super-duper-rare jeans, uit de verste uithoek van Japan, voor de deur landt en niet past zoals u had verwacht? Stuurt u ze terug en krijgt u spijt over de eersteklas selvedge-denim die niet bedoeld was? Zeker niet. Om ervoor te zorgen dat dit nooit gebeurt, hebben we de beste richtlijnen verzameld voor het vinden van iemand die uw kleding kan verstellen, samen met alle fit-dilemma’s die een kleermaker u kan helpen oplossen. 

Hoe is het kleding verstellen tot stand gekomen?

We zouden dagen kunnen doorgaan over de geschiedenis van maatwerk en aanpassingen, dus laten we een heel lang verhaal kort maken en de basis bespreken. 

Tijdens oorlogstijd waren kleding en huishoudelijke artikelen niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als nu, dus het was gebruikelijk om alles te ‘doen en repareren’, van sokken tot theedoeken. De meeste mensen hadden een partner, vriend of vertrouwde naaister met de vaardigheden om het te doen, en een perfect goed kledingstuk achterlaten, alleen omdat het een beetje te groot was, was relatief ongehoord. 

Helaas is vanaf de jaren ’90 de vraag naar aanpassingen en reparaties van kleding aanzienlijk gedaald. Waarom? Welnu, sindsdien is het mogelijk geworden om gloednieuwe kleding te kopen voor minder dan de prijs van het laten repareren van uw oude trouwe. In feite is het misschien zelfs gemakkelijker en handiger om verse artikelen te kopen bij een goedkope winkel, maar de basiskwaliteit betekent dat u binnen de kortste keren terug bent waar u begon.

Het goede nieuws is dat de afgelopen vijf jaar online zoekopdrachten naar termen als ‘duurzame mode’, ‘kledingaanpassingen bij mij in de buurt’ en ‘kledingreparatie‘ gestaag zijn toegenomen, wat bewijst dat er nog steeds een duidelijke interesse is in bekwame naaisters.

Aan welke wijzigingen in kleding kan men denken?

U kunt er zeker van zijn dat bijna alles in uw bestaande garderobe kan worden aangepast, hergebruikt of gereconstrueerd, met de juiste knowhow.

U kunt plooien of zelfs mouwen laten verwijderen, elastiek in de tailleband van uw korte broek, de lijst is eindeloos. Of misschien is uw maat veranderd en lijkt de broek waar u ooit van hield nu op de beste van MC Hammer; Als u ze door een goede kleermaker bijwerkt, bespaart u een investering in een geheel nieuwe kast. Vergeet niet dat kleding er net zo uit kan worden gehaald als dat ze erin kunnen, en de meeste broeken zijn bijvoorbeeld gemaakt met extra stof in de zijnaden om aanpassingen mogelijk te maken.

Omdat de meeste kleding wordt gesneden voor ‘standaard’ lichaamsvormen, is er een overvloed aan eenvoudige reparaties die standaardgarens kunnen verbeteren en personaliseren. Deze aanpassingen kunnen bestaan ​​uit het aantrekken van een jas in de taille, het verkorten van de totale lengte om op de juiste plaats op uw heupen te zitten, of het aanpassen van de pasvorm van uw broek als het zitvlak te baggy is of de benen te wijd.

Wijzigingen zijn niet alleen beperkt tot de pasvorm – het vervangen van knopen in een broek of jas door het laten inzetten van een rits is een veel voorkomende vraag, net als het vervangen van de voering van een oude jas die nog jarenlang gedragen is. 

Tips voor het vinden van een goede kleermaker die het waard is

Voordat u op zoek gaat naar een kleermaker (daar komen we zo op terug), moet u eerst beslissen of u een lokaal bedrijf of een postdienst wilt gebruiken. Dit laatste bespaart u tijd en gedoe en heeft waarschijnlijk veel recensies om te delen, dus het is ideaal voor eenvoudige klussen zoals het dichten van een gaatje in gebreide kleding, het repareren van een scheurtje in stof of het inkorten van broeken.

Het is duidelijk dat u niet dezelfde persoonlijke assistentie krijgt die u zou krijgen van een kleermaker met een naaiatelier in uw buurt. Daarom kunnen complexere taken, zoals schouders opnemen of een kledingstuk ruimer maken, het beste persoonlijk worden besproken, waar een professional u kan meten. Dus maak een weloverwogen beslissing.

Uiteindelijk is mond-tot-mondreclame één van de beste manieren om een ​​kleermaker te vinden. Als je een vriend hebt wiens kleding altijd perfect past , is de kans groot dat ze een goed contact achter de hand hebben. Maar als uw netwerk geen suggesties biedt, doorzoek dan lokale mappen, Yelp, online forums en sociale media, waar u speciale groepen, marktplaatsen en berichten vindt.

Houd er rekening mee dat niet elk coupeur dezelfde vaardigheden heeft, en hoewel sommigen misschien bedreven zijn in het stoppen en repareren van spijkerstof, hebben anderen misschien specialistische kennis op het gebied van leerbewerking. Dus zorg ervoor dat u de juiste persoon voor de klus vindt. Wees niet bang om een ​​praatje te maken met potentiële kleermakers voordat u ze de opdracht geeft. Pas dan krijgt u echt een goed idee van hoe ze werken en bouwt u een relatie op waar ze u graag allerlei aanpassingen voor uw kleding voorstellen.

Zoals met de meeste dingen, is het een verstandig idee om alles te weten te komen over elk bedrijf voordat u het vertrouwt met uw dierbare kleding items. Zoek eerlijke recensies en vraag om enkele voorbeelden van eerdere wijzigingen of reparaties die idealiter erg lijken op uw item. Let bij het bekijken van deze stukken goed op de kwaliteit van het naaiwerk. Zijn de naden van begin tot eind even breed? Is de stof rond het stiksel glad of gerimpeld? En hoe zien de verhoudingen van het kledingstuk eruit?

Als je niet helemaal overtuigd bent, overhandig je favoriete Levi’s jeans dan niet meteen, maar laat ze aan een eerste teststuk werken. Een goede kleermaker begrijpt niet alleen hoe hij een kledingstuk op een basisniveau moet veranderen, maar ook hoe hij de pasvorm en het silhouet kan aanpassen aan uw lichaamsvorm. Als een van uw schouders bijvoorbeeld iets hoger is dan de andere, maakt het opnemen van deze meting in een jasaanpassing een wereld van verschil voor het uiteindelijke resultaat. 

Tot slot

Als u een hoop klusjes heeft met basisaanpassingen zoals ontbrekende knoppen of het inkorten van een broek, dan wilt u misschien onze doe-het-zelfgidsen bekijken voordat u op zoek gaat naar een kledingherstel-service. Maar als u uw onderzoek heeft gedaan en eindelijk een match heeft gevonden, wacht niet langer en ga voor die ene kleermaker! U zult hier nog jarenlang plezier van hebben.