Hoe kunt u het beste uw gordijnen reinigen?

hoe-het-beste-gordijnen-reinigen-stomen-wassen

Bij het schoonmaken zijn de gordijnen meestal niet het eerste waar u aan denkt. Dat is niet erg, want gelukkig hoeft u gordijnen ook niet heel vaak te wassen. Maar als je het dan doet, is het wel slim om te weten hoe je dit het beste kan doen. Mocht je ooit al eens zelf je gordijnen hebben gewassen dan weet je hoe lastig deze klus is.

Problemen die je kunt voorkomen als je weet wat nu het beste is voor je gordijn: “wassen of stomen?”

Vaak is uw wasmachines te klein en veel type gordijnen zijn niet geschikt voor de gewone wasmachine. Het komt ook regelmatig voor dat gordijnen na het wassen niet meer zo mooi voor uw ramen hangen als eerst.

Inhoudsopgave

Reinigingsmethodes voor gordijnen

De ideale reinigingsmethode voor gordijnen hangt af van welke stof je gordijn is gemaakt.

Velours en zijde stoffen zijn heel dicht geweven en kunnen niet goed tegen water.

In zijde zit het eiwit sericine, dat door water weer afgebroken wordt. Om kreukels, krimp en andere problemen te voorkomen zijn zulke stoffen dan ook het meest gebaat bij een behandeling zonder water wat alleen bij een professionele stomerij uitgevoerd kan worden.

Katoenen gordijnen kan je wel in water wassen alleen is het drogen een groot risico. Droog je je katoenen gordijnen op een te hoge temperatuur, dan loop je een grote kans op krimp.

Huisstofmijt in gordijnen

Wat je misschien nog niet weet is dat gordijnen één van de favoriete plek is van de huisstofmijt. Veel mensen met astma zijn overgevoelig voor de allergenen in de uitwerpselen van dit spinachtige beestje en staat daardoor ook bovenaan in het rijtje met allergische prikkels. Het advies luidt dan ook om minimaal 1x per jaar je gordijnen te laten reinigen.

Relaxatiekrimp

Een punt dat lang niet altijd bekend is, is het risico van relaxatiekrimp. Uiteraard wil je na het reinigen niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dus vinden we het bij De Handige Naald belangrijk om dit vooraf goed aan je uit te leggen.
De oorzaak van relaxatie-krimp ligt aan de manier waarop gordijnen geproduceerd worden. De stof wordt onder hoge spanning geweven, terwijl er tijdens het reinigen van gordijnen juist een spanningsloze toestand ontstaat. Vervolgens keert de stof weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. De krimp die kan ontstaan is daarbij wel 3% tot 5%. Deze kans is bij professionele reiniging zeer klein maar wel aanwezig, vandaar dat we je hier graag op wijzen.

Gratis gehaald en gebracht

Uiteraard is het reinigen van gordijnen niet direct iets waar je aan denkt wanneer je ze koopt. Je verwacht lang van je gordijnen te kunnen genieten. Uit onderzoek blijkt dan ook dat goed onderhoud de levensduur van gordijnen aanzienlijk verlengd. Bij De Handige Naald halen we je gordijnen gratis op en bezorgen ze binnen 2 werkdagen weer schoon retour! Meer weten? Neem dan gerust contact op met De Handige Naald in Sint-Oedenrode.