Kan ik een dekbed laten stomen?

Stomerij Schijndel

​Het wassen en reinigen van dekbedden is niet een dagelijkse bezigheid en wordt vaak door mensen vergeten. Toch is het belangrijk om 1 keer in de 6 maanden het dekbed te reinigen om schimmels, bacteriën en huisstofmijten te verwijderen. Zo blijft u slapen onder een schoon en fris dekbed. 

Zelf uw dekbed wassen of laten stomen? ​

Het probleem met het zelf wassen van dekbedden is dat de wasmachine en de droger vaak te klein zijn. Zou je het dekbed zelf wassen, dan klontert het dons aan elkaar of krimpt en vervilt het wol. Stomerij De Handige Naald heeft grote wasmachines en drogers waar de dekbedden makkelijk in passen. 
​​
De dekbedden worden in de stomerij met professionele middelen gereinigd, waardoor ze optimaal schoon worden. De donzen dekbedden worden weer mooi in vorm gebracht en krijgen hun veerkracht terug. 

Wanneer moet een dekbed gestoomd worden? ​

De meest voorkomende dekbedden zijn van dons, wol of synthetische vulling gemaakt. Donzen en synthetische dekbedden kunnen zonder problemen gewassen worden. 

Wollen dekbedden moet altijd chemisch gereinigd (gestoomd) worden in een stomerij. Zou u deze wassen, dan krimpt en vervilt de stof, waardoor het dekbed niet meer bruikbaar is. 

Waarom moet ik mijn dekbed laten reinigen?

Tijdens uw nachtrust verliest u veel vocht. (Maar liefst een kwart tot een halve liter vocht.) Hierdoor klitten de donsveertjes of de wol samen, waardoor na verloop van tijd het isolatievermogen van uw dekbed vermindert. Het professioneel laten reinigen zorgt ervoor dat de oude veerkracht en warmte isolatie weer herstelt.

Waarom kan een wollen dekbed alleen worden gestoomd?


Over het algemeen kan een wollen dekbed niet worden natgewassen. De wollen vulling is zorgvuldig gekaard waardoor alle vezels mooi in één richting liggen. Wanneer de wolvezel in aanraking met water komt zal deze vezel opzwellen en in elkaar gaan klitten. Wanneer de wol gedroogd wordt trekken de vezels nog verder samen waardoor de wol gaat krimpen en erg stug wordt. De wol is dan onherstelbaar beschadigd. Met chemisch reinigen (of stomen in de volksmond) wordt de wol gereinigd in een chemisch reinigingsmiddel welke absoluut veilig is voor de wol. Het kan niet krimpen of stug worden. Bovendien blijft ook de gezuiverde lanoline onaangetast.

Hoe vaak moet ik mijn dekbed laten reinigen?


Wij adviseren om één maal per jaar uw dekbed te laten reinigen. Zeker voor de katoenen of satijnen tijk is het goed dat deze regelmatig gereinigd wordt om slijtage te voorkomen. U houdt op deze manier uw dekbed langer “als nieuw”.

Is na het reinigen de huisstofmijt dood?


Ieder mens verliest ’s nachts 0,5 tot 1,5 gram huidschilfers waarmee de huisstofmijt zicht voedt.  Deze houden zich graag op in dekbedden, kussens, gordijnen etc.  Veel mensen zijn al allergisch voor deze huisstofmijt. Na het professioneel laten reinigen is deze huisstofmijt verwijderd.

Kan ik ook zelf mijn donzen dekbed wassen?


Hoewel op het label staat dat een donzen dekbed gewassen kan worden raden wij het  toch af om het dekbed zelf te wassen. Vaak is de huishoudwasmachine beperkt  wat betreft de inhoud. Ook zult u met speciale zeep de dons moeten wassen. Daarnaast is het drogen een groot probleem. Veel drogers kunnen dit niet aan; En ook het advies met de tennisballen in de droger lost het probleem vaak niet op.  Het resultaat is dat de vulling te lang nat blijft en volledig in elkaar gaat klitten. Alleen de professionele reiniger kan dit nog herstellen.

Het label op mijn wollen dekbed zegt dat het gewassen kan. Klopt dit?


Tegenwoordig zijn er wollen dekbedden die aangeven dat het gewassen kan worden. In de praktijk blijkt dat dit wassen niet geschikt is in de huishoudwasmachine. Deze is daar niet optimaal voor uitgerust met zijn programma’s. De professionele reiniger heeft wél wasmachines met speciale programma’s (o.a. de zogenaamde lanadolmethode) waardoor ook deze wollen dekbedden natgewassen kunnen worden, zonder veerkracht en isolatie te verliezen.

Ik heb een met zijde gevuld dekbed. Hoe moet deze gereinigd?


Een dekbed gevuld met zijde kan het beste chemisch gereinigd worden.  De veerkracht en isolatie blijft dan optimaal. Wel moeten wij bij dekbedden gevuld met zijde aantekenen dat deze door gebruik snel hun veerkracht kunnen verliezen. Ook dekbedden gevuld met paardehaar, kasjmier en kameelhaar kunnen het beste chemisch gereinigd. Het isolatievermogen blijft dan behouden.

De poes heeft vlekken van urine achter gelaten op ons dekbed. Gaat dit er nog uit?


Wanneer het dekbed natgewassen kan worden  (donzen dekbedden en sommige wollen dekbedden) gaan deze vlekken er vaak wel uit. Wanneer het dekbed alleen chemisch gereinigd kan worden zijn vlekken  van urine een probleem. Het is dan moeilijk om de penetrante lucht geheel op te lossen. Hygiënisch is het dekbed na reiniging weliswaar schoon.

Hoe kan ik mijn schone dekbed het beste bewaren?


Indien u uw dekbed voor langere tijd wilt opbergen (bijv.  de helft van uw 4-seizoenen dekbed) kunt u dit het beste doen in een katoenen hoes. Deze hoes “ademt”goed, de wol of dons en veren blijven in goede staat. Luchtig inpakken is het beste, dons en veren kunnen dan niet beschadigen. In plastic kan de vulling “stikken”.

Bekijk hier onze stomerij prijslijst.